creatief denken

Hoe creatief denken helpt.

Met alle veranderingen die gaande zijn binnen de gezondheidszorg, worden zorgverleners meer en meer gedwongen verder te kijken en te verkennen wat de mogelijkheden zijn. Buiten de gebaande paden denken. Niet direct een insteek wat we gewend zijn. Een mooi voorbeeld van creatief- en tevens lean denken in de tandheelkunde, is de aanpak van tandarts Sami Bahri – Follow the Learner. Stap voor stap groeide zijn praktijk naar een ‘one-patient-flow’-praktijk, gebaseerd op de lean Toyota Production System.

I NEVER MADE ONE OF MY DISCOVERIES THROUGH THE PROCESS OF RATIONAL THINKING  – Albert Einstein.

Creatief denken vereist geen creatieve geest. Door een aantal creatief-denken-regels in acht te nemen en diverse technieken in te zetten, is iedereen in staat creatief te denken. De vraag is wellicht meer; staat het team open voor andere ideeën? Hoe reageert het team bijvoorbeeld op een nieuwe collega die aangeeft in de vorige job op een andere manier te werk te zijn gegaan. Vragen collega’s door op die andere aanpak? Zijn ze geïnteresseerd? Of is de reactie eerder: “dat kan hier niet”, “ooit al geprobeerd, werkt niet”, “we doen het gewoon op onze manier”.

Om consequent de regels van het creatief denken in te passen in de dagelijkse werkzaamheden is een team in staat zich open te stellen voor nieuwe manieren en verder te denken dan in vaste patronen. Een aantal regels is hierbij van cruciaal belang:

  • Uitstel van oordeel
  • Kwantiteit boven kwaliteit
  • Kruisbestuiving en meeliften
  • Luisteren
  • Freewheelen

Ik ben benieuwd in hoeverre jij creatief denken al inzet in de praktijk of op de afdeling. Ik lees graag de ervaringen in de comments! Heb je vragen of wil je meer weten over creatief denken en de toepassingsmogelijkheden in de praktijk, laat een bericht achter via deze link of neem contact op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *